Verkonrakennusblogi

Tervetuloa HeadPower Oy:n blogiin! Täällä käsitellään ja keskustellaan infraverkosto- ja pilvipalvelualan ajankohtaisista aiheista ja uusimmista tuulista. Tai jostain ihan muusta. Kirjoittajina ovat HeadPowerin eri alojen asiantuntijat.

Vedellä ja digitaalisilla työkaluilla viruksia vastaan

by | Apr 9, 2020 | Verkonrakennusblogi | 0 comments

Tuskin kukaan meistä ajatteli ensi kertaa koronaviruksesta kuultuaan, että miten keskeisessä roolissa vesi tulee olemaan viruksen vaikutuksilta suojautumisessa. Sosiaalisten kontaktien vähentämisen ja riittävän turvaetäisyyden lisäksi on aivan ratkaisevaa omien käsien huolellinen pesu vedellä. Meille suomalaisille käsien pesu on helppoa, hanoista tulee maailman puhtainta vettä, mutta näin hyvin ei ole kaikilla asiat.

Maapallon vesivarat ovat yli 90%:sti merissä, loput vesivarat ovat varautuneina napajäätiköissä, pinta- ja pohjavesissä sekä ilmakehässä. Pohjavesien osuus kaikista vesivaroista on vain alle prosentin. Maailman vesivarat ovat jakautuneet epätasaisesti, parhaat vesivarat ovat pohjoisella pallonpuoliskolla. Vettä kuitenkin tarvitaan kaikkialla ja lähes kaikkeen mitä ihminen tekee. Maapallon reilusta 7 miljardista asukkaasta 10% on vailla turvallista vettä ja yli 30% vailla edes perussanitaatiota. Maailman jätevesistä vain viidennes puhdistetaan ja 80% on täysin puhdistamatta. Globaali investointitarve vesihuoltoon on yli 150 miljardia dollaria, mutta todellisuudessa investointeja tehdään vain 45 miljardilla. Huonon infrastruktuurin takia maailman juomavedestä menee hukkaan yli 30%:a ennen kuin se edes saapuu kuluttajalle asti.

Vesihuollon tehtävä Suomessa on taata korkealaatuisen talousveden saatavuus, asianmukainen viemäröinti ja jätevesien puhdistus. Vesihuollon järjestämisestä ja ylläpidosta vastaavat kuntien tai kuntayhtymien omistamat vesihuoltolaitokset sekä lukuisat vesihuolto-osuuskunnat, jotka kukin vastaavat vesihuollon järjestämisestä toimialueillaan. Vesihuolto on Suomessa tarkoin valvottua ja säädeltyä toimintaa, talousveden laatua valvovat terveysviranomaiset ja jätevesien käsittelyä ympäristöviranomaiset. Toimitusketjun päässä on 5,6 miljoonaa asukasta, jotka myös valvovat vedenlaatua vettä käyttäessään.

Suomen vesihuollon haasteet liittyvät ikääntyvään infrastruktuuriin, mutta myös vesihuollon haavoittuvuuteen ja riskienhallintaan sekä ns. hiljaisen tiedon siirtämiseen. Erityisesti ikääntyvän infrastruktuurin kasvava korjausvelka vaatisi paljon nykyistä tasoa korkeammat investoinnit. Vesihuollon investoinnit ovat Suomessa tällä hetkellä hieman reilut 100 miljoona euroa vuodessa, kun niiden pitäisi asiantuntija-arvioiden mukaan olla noin reilut 300 miljoona euroa.

Käsien pesun lisäksi myös HeadPowerin digitaaliset ratkaisut auttavat suojautumaan erilaisten virusten vaikutuksilta. Työtehtävissä on pyrittävä minimoimaan fyysiset kontaktit toisten ihmisten kanssa. HeadPower tarjoaa vesihuoltosektorille useita erilaisia sovelluksia, joiden avulla erilaiset työmääräimet, työsuoritusten kuittaukset, tuntikirjaukset ja muiden dokumenttien täyttämiset ja allekirjoitukset hoituvat sähköisesti. Kuittaukset teet etätyöpisteestäsi tai kentältä hygieenisesti omalla mobiililaitteella ja ilman fyysistä kontaktia ja edestakaisin kuljetettavia lomakkeita.

HeadPowerin Infra Work Manager (IWM) pilvipalvelu on oiva ratkaisu verkostotöiden tilaamiseen, toimittamiseen ja kokonaisvaltaiseen seurantaan, ilman fyysistä kontaktia, vaikka kotitoimistosta käsin. Infra Work Managerin Yleissuunnittelu -osio tarjoaa tehokkaan työkalun verkon pitkän tähtäimen suunnitteluun. Tämän osion avulla pystyt kätevästi suunnittelemaan kaikki vesihuoltosektorin tehtävät suunnittelusta budjetointiin ja aina takuuajan valvontaan saakka, etukäteen ennen tehtävien varsinaista toteuttamista.

Infra Work Managerin avulla seuraat helposti projektien taloudellista puolta ja sieltä saat vaivattomasti myös rakentamiseen liittyvät Verohallinnon ja AVIn edellyttämät raporttiaineistot. IWM ei vaadi käyttäjiltään mitään uusia laiteinvestointeja, sovelluksen käyttöön tarvitaan vain älykäs päätelaite ja internetyhteys. HeadPowerin ammattilaiset huolehtivat asiakkaan puolesta sovelluksen ylläpidosta ja tarvittaessa integroivat sen myös asiakkaan muihin järjestelmiin.

Suomen vesiosaaminen on maailman huippuluokkaa ja meidän hanoistamme tulee maailman parasta vettä, myös näin poikkeuksellisina aikoina. Pidetään yhdessä huolta, että näin on myös jatkossa.

Kimmo Knaapila

Kimmo Knaapila

Key Account Manager

 

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Vuosikymmen HePon kyydissä 

Vuosikymmen HePon kyydissä 

Tervetuloa HeadPower Oy:n blogiin! Täällä käsitellään ja keskustellaan infraverkosto- ja pilvipalvelualan ajankohtaisista aiheista ja uusimmista tuulista. Tai jostain ihan muusta. Kirjoittajina ovat HeadPowerin eri alojen asiantuntijat.Käyttäjän näkökulma,...

read more