Verkonrakennusblogi

Tervetuloa HeadPower Oy:n blogiin! Täällä käsitellään ja keskustellaan infraverkosto- ja pilvipalvelualan ajankohtaisista aiheista ja uusimmista tuulista. Kirjoittajina ovat HeadPowerin eri alojen asiantuntijat.

Terveiset vuonojen maasta

by | Jun 30, 2017 | Verkonrakennusblogi | 0 comments

Kumppanimme Norjassa, REN AS, järjestää joka toinen vuosi Metodedager -tapahtuman. Metodedager on sekoitus messuja, ammattilaiskilpailuja ja koulutusta. Tapahtuma pidetään Drammenin raviradalla, ulkoalueella. Tänä vuonna säiden haltijat olivat suosiollisia ja normaalin sateen sijaan molempina päivinä päästiin hellelukemiin.
 

Keräsimme Vakiorakenteiden ohjausryhmästä kokoon kiinnostuneen porukan ja suuntasimme kesäkuun toisella viikolla Norjaan tutustumaan paikalliseen verkonrakennuskulttuuriin. Norjan autokannan muutos oli heti juna-aseman taksitolpalla ilmeinen, kun kaikki taksit olivat vähintään hybridejä ja pääsimme tekemään empiirisen tutkimuksen Toyota Priuksen tilavuudesta. Kuusi henkeä kuljettajan lisäksi matkusti siedettävän epämukavasti raviradalle.

Tapahtuman alue oli laaja, joten tuotteiden ja ratkaisujen esittelyt olivat havainnollisia ja kattavia kun niitä ei tarvinnut ahtaa pieneen tilaan. Merkittäviä eroja Suomeen olivat ilmajohtorakentamisen voimakas esillä olo, sekä maakaapeloinnin erityisratkaisut, joiden syy oli selvä, kun vain katsoi vuoria ympärillä.

Seuraavaksi muutamia kuvia konkretisoimaan eroja sekä pari mielenkiintoista löytöä.

Monessa paikassa joudutaan louhimaan kaapeliojat kallioon, joten käytännölliseksi tavaksi on muodostunut asentaa uraan kerralla valmis kuuden putken nippu, joka peitetään betonilla. Putkista voidaan sitten ottaa haaroja esimerkiksi valaistuspylväälle kuten kuvassa. Kaapeli vedetään esittelijän mukaan ennen betonin valamista. Taustalla (maassa) näkyviä aaltomaisia muoveja käytetään kaapelien pitämiseen erillään toisistaan kaapeliojassa. Tämän tarvikkeen todellinen tarpeellisuus jäi meille epäselväksi.

 

 

 

 

Kaapelien kuorintaan oli esillä monia toinen toistaan helpommaksi mainostettuja ratkaisuja.

Viimeisimmät blogikirjoitukset

VerkostoGolf 2019 @Vihti Golf

Perinteinen VerkostoGolf tapahtuma vietettiin poikkeuksellisen kauniissa säässä juhannusviikon tiistaina Vihdissä. Sää oli tosiaankin poikkeuksellisen hyvä, jos sitä vertaa kahteen edelliseen vuoteen. Nimittäin viime vuonna tapahtuma järjestettiin Muuramessa ja...

read more

Tee-se-itse -työväline

Yllätyin siitä, kuinka paljon uusia innovatiivisia työmenetelmiä on toimialalle ilmaantunut.  On keksitty uusia tapoja rakentaa nopeammin, tehokkaammin ja edullisemmin. Tämähän on mahtavaa! Eteen tulleita ongelmatilanteita ratkaistaan esimerkiksi rakentamalla itse...

read more

Mikä ihmeen Appi?

Appi, applikaatio, sovellus, softa, ohjelma jne. Rakkaalla lapsella monta nimeä. Internetin ja digitalisaation myötä maailma ”tiivistyy”, ja jokaisen on ollut pakko – tahtoen tai tahtomattaan – mukautua sen mukana. Eikä se välttämättä ole ollenkaan huono asia....

read more

Kaapeli läpivientien paloturvalliseen ja vedenpitävään tiivistämiseen oli esillä mielenkiintoinen joustava vaihtoehto, joka kestää yllättävän paljon taivutusta ilman, että tiiveys kärsii.

Jännitetöissä JT-sauvojenrinnalle on yleistymässä ns. JT-hanskamenetelmä, joissa käytetään eristäviä, pitkiä työkäsineitä. Lisäksi tarvitaan eristetty nostokori sekä kasa eristepeittoja kuten kuvasta näkyy.

JT-sauvat ovat luonnollisesti yleisesti käytössä, koska koriautolla ei joka paikkaan pääse. Monimutkaisemmat tehtävät voivat johtaa melkoiseen virittelyyn, mutta kokeneilta sekin näytti sujuvan.

Puupylvään korvaavia vaihtoehtoja olivat komposiitti- ja alumiinipylväät. Varsinkin komposiittipylväitälöyty useammaltakin toimittajalta. Molemmat vaativat käytännössä omat varusteet ja kiinnikkeet. Esittelijän mukaan komposiitilla voisikin käyttää perinteisiä pylväskenkiä, mutta suositteli silti kuvan mukaisia vartavasten tähän käyttöön suunniteltuja pylväskenkiä.

Paikalliset olosuhteet vaativat erikoisempia ratkaisuja maansiirtoon.

Kiitos Jussi Välimäelle, Ari Unkurille ja Juha-Pekka Mäkiselle sekä HeadPowerin porukalle mukavasta ja mielenkiintoisesta matkasta.

Jos jokin herätti kiinnostusta, ota minuun yhteyttä.

Hyvää kesää kaikille!

Timo Mutila

Timo Mutila

Tekninen johtaja

HeadPowerilla yli 16 vuoden kokemus toimialan kehittämisestä.