Verkonrakennusblogi

Tervetuloa HeadPower Oy:n blogiin! Täällä käsitellään ja keskustellaan infraverkosto- ja pilvipalvelualan ajankohtaisista aiheista ja uusimmista tuulista. Tai jostain ihan muusta. Kirjoittajina ovat HeadPowerin eri alojen asiantuntijat.

Pidetään verkostot kunnossa ja säästetään vettä

by | Oct 21, 2020 | Verkonrakennusblogi | 0 comments

Maailmanlaajuisesti puhdas makea vesi on hupeneva luonnonvara. Veden säästäminen ei ole kuitenkaan saanut Suomessa tarvittavaa huomiota, koska meillä on vettä hyvin ja sitä on helposti saatavilla. Veden säästämisellä on monia hyviä etuja sekä käyttäjälle että ympäristölle. Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenevät, jäteveden käsittelytarve vähenee, veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee ja lämpimän veden säästö vähentää energian kulutusta. Harkittu ja säästeliäs vedenkäyttö vähentää sekä ympäristökuormitusta, kustannuksia ja tietysti pienentää kuluttajan vesilaskua.

Suomalaisen kuluttajan keskimääräinen vedenkulutus on noin 150 l/vrk, mutta vaihtelu on varsin suurta. Toinen selviää alle 100 l/vrk niin joku toinen taas kuluttaa melkein 300 l/vrk. Eniten vettä käytetään peseytymiseen noin 60 l/vrk ja toiseksi eniten vettä kulutamme wc:n huuhtelussa noin 20 l/vrk. Tästä syystä wc ja kylpyhuone ovat ne kohteet, jossa omaa vedenkulutustaan kannattaa tarkkailla. Veden kulutus suomalaisissa kotitalouksissa on onneksi laskusuunnassa. Kulutuksen laskun takana ovat sekä kuluttajien järkevöityneet käyttötavat että uudet vettä vähemmän kuluttavat tekniset ratkaisut.

Suomen kotitalouksista yli 90 prosenttia kuuluu vesiverkostojen piiriin ja hanoistamme tulee kansainvälisten standardien mukaan maailman parasta vettä. Vesihuoltolaitosten yleisiä vesijohtoverkostoja on Suomessa yhteensä 100 000 kilometriä, joista kuusi prosenttia on erittäin huonossa kunnossa. Vesihuollon suurimmat haasteet kohdistuvatkin vesihuoltoverkostojen heikkenevään kuntoon ja sitä kautta kasvavaan saneerausvelkaan. Saneeraustarve kasvaa erityisen voimakkaasti pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa.

Vesihuoltolaitosten on jatkossa panostettava enemmän oman toimintansa suunnitteluun ja dokumentointiin, sillä vain asiallisesti dokumentoitua tietoa voidaan hyödyntää toiminnan tehostamiseen. Digitalisaation tuomat mahdollisuudet voivat auttaa vesihuoltolaitoksia toiminnan tehostamisessa. Vielä tänään nämä mahdollisuudet ovat melkein kokonaan hyödyntämättä, vain ani harvat kunnat käyttävät digitaalisia tuotteita tai palveluita oman vesihuoltonsa toiminnan suunnitteluun ja tehostamiseen.

HeadPower Oy:n Infra Work Manager (IWM) on selainpohjainen infraverkkojen rakentamiseen ja ylläpitoon tarkoitettu suomalainen pilvipohjainen sovellus. Infra Work Managerin avulla hallinnoit ja dokumentoit helposti kaikki vesihuoltoverkoston rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvät projektit. Infra Work Managerin Yleissuunnittelu -osio tarjoaa työkalun verkon pitkän tähtäimen suunnitteluun. Yleissuunnittelun avulla yleissuunnitelmaan kuuluvat tehtävät tai työmaat voidaan suunnitella, pisteyttää ja budjetoida hyvissä ajoin ennen niiden varsinaista toteuttamista. Tämän lisäksi IWM kattaa koko tilaus-toimitus-prosessin kohteen suunnittelusta ja budjetoinnista aina dokumentointiin ja takuuajan valvontaan. Infra Work Managerin avulla seuraat helposti projektien taloudellista puolta ja sieltä saat myös vaivattomasti kaikki rakentamiseen liittyvät Verohallinnon ja AVI:en edellyttämät raporttiaineistot. IWM ei vaadi käyttäjältään mitään laiteinvestointeja, sovelluksen käyttöön tarvitaan vain päätelaite ja internet -yhteys. HeadPowerin ammattilaiset huolehtivat asiakkaan puolesta sovelluksen ylläpidosta ja tarvittaessa integroivat sen myös asiakkaan muihin järjestelmiin.

Pidetään siis yhdessä huolta, että meillä riittää maailman parasta vettä myös tulevaisuudessa.

Kimmo Knaapila

Kimmo Knaapila

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Vuosikymmen HePon kyydissä 

Vuosikymmen HePon kyydissä 

Tervetuloa HeadPower Oy:n blogiin! Täällä käsitellään ja keskustellaan infraverkosto- ja pilvipalvelualan ajankohtaisista aiheista ja uusimmista tuulista. Tai jostain ihan muusta. Kirjoittajina ovat HeadPowerin eri alojen asiantuntijat.Käyttäjän näkökulma,...

read more