Aurinkopaneelit yleistyvät vauhdilla. HeadPower IWD:n (Infra Work Documents) Aurinkosähkölaitteiston käyttöönottopöytäkirja auttaa todentamaan, että asennus on hoidettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Tukes kirjoitti tiedotteessaan 26.9. (Aurinkosähkö kiinnostaa yhä useampia kuluttajia – Tukesille ilmoitetaan virheellisistä asennuksista) valitettavasta ilmiöstä, jossa aurinkosähköjärjestelmiä asennetaan virheellisesti ja ammattitaidottomasti. Asennusten saama runsas negatiivinen huomio tarkoittaa sitä, että kuluttaja-asiakkaatkin osaavat tulevaisuudessa vaatia luotettavuutta asennuksia tekeviltä yrityksiltä.

Asianmukainen ja kattava dokumentaatio laitteistosta ja sen asennuksesta todentaa asiakkaalle, että kaikki on hoidettu oikein. Aurinkosähkölaitteiston käyttöönottopöytäkirja syntyy IWD:llä sähköisenä helposti mutta tarkasti.

Aurinkosähköjärjestelmän ostajalle luovutetaan asennuksen päätteeksi sähköalan ammattilaisen allekirjoittama käyttöönottotarkastuspöytäkirja, josta käy ilmi tarkastuksen tulokset ja suoritetut mittaukset. Pöytäkirjan laatiminen sujuu IWD:llä hyvin tarkastuksen aikana vaikkapa mobiilisovellusta käyttäen. Tarkastettavat asiat on kuvattu selkeästi ja kaikki lakien ja asetusten vaatimat asiat on jo valmiiksi huomioitu pöytäkirjan sisällössä. Asennuksen laatua voi todentaa myös pöytäkirjaan suoraan liitettävillä kuvilla.  

– Asiakkaan hankkima aurinkosähköjärjestelmä koostuu useista laitteista. Järjestelmät voivat olla jakeluverkkoon kytkettyjä tai saarekekäytössä toimivia ’’mökkijärjestelmiä’’. IWD:n käyttöönottopöytäkirjan hienous on siinä, että yhdessä pöytäkirjassa voidaan kuvata koko laitteiston rakenne ja siihen kohdistuvat tarkastukset, HeadPowerin tuotepäällikkö Toivo Nivala sanoo.

– Kun valmiissa pöytäkirjassa näkyvät kaikki laitteiston osat, jää loppuasiakkaalle kattava ja melko kansantajuinen dokumentti siitä, mitä on asennettu.

IWD:n pöytäkirjat tallentuvat automaattisesti pilvipalveluun. Siellä niitä pääsevät tarkastelemaan kaikki, joilla on niihin käyttöoikeus. Esimerkiksi kuluttaja-asiakkaita varten pöytäkirjat voi kuitenkin helposti viedä PDF-tiedostoiksi ja vaikka tulostaa paperille.

IWD:n pöytäkirjavalikoimaan kuuluu tällä hetkellä yli 40 pöytäkirjaa, ja uusia tuodaan järjestelmään koko ajan.