Headpowerin ja Terramonitorin kehittämä satelliittidataan perustuva kasvillisuuden ja riskien hallintajärjestelmä etenee Euroopan laajuiseen pilotointiin. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tuella toteutettava hanke tähtää sähköverkon toimintavarmuuden parantamiseen.

Mukana hankkeessa ovat ESA:n lisäksi yhdeksän eurooppalaista kantaverkkoyhtiötä, suomalaisista jakeluverkkoyhtiöistä Caruna, Elenia, Järvi-Suomen Energia, Nivos Verkko ja PKS Sähkönsiirto sekä kantaverkkoyhtiöiden yhdistys ENTSO-E. Euroopan avaruusjärjestö rahoittaa hanketta ARTES 4.0 Business Applications -Space Solutions -ohjelman kautta.

Headpower ja Terramonitor saivat pilotti hankkeelle rahoituksen, koska yhtiöillä on korkean tason teknistä osaamista sekä kokemusta vaativien toimialaa kehittävien sähköisten palvelujen tuomisesta markkinoille.

Hankkeessa keskitytään sähköverkon luotettavuuden, säävarmuuden ja omaisuudenhallinnan kustannustehokkuuden parantamiseen tunnistamalla kasvillisuuden, ihmisen toiminnan ja sääilmiöiden aiheuttamia riskejä sähköverkoille. Kehitettävän palvelun tavoite on säästää kasvillisuuden hoidon kustannuksissa ja mahdollistaa se, että verkkoalueille voidaan kohdentaa ennakoivia kunnossapitotoimia automaattisesti. Näin sähköverkkojen toimintavarmuutta voidaan merkittävästi parantaa nykytasosta. Lisäksi palvelu tuo tehokkuutta verkon riskien hallintaan ja korjauksiin mahdollisissa vikatilanteissa.

— Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että sekä ESA että koti- ja ulkomaiset verkkoyhtiöt ovat ottaneet yhdessä Terramonitorin kanssa kehitetyn palvelun näin positiivisesti vastaan, HeadPower Oy:n toimitusjohtaja Antti Jukarainen sanoo.

— Aikaisempi yhteistyömme ESA:n projektissa synnytti hienon kokonaisuuden, jossa yhdistyy Headpowerin infra- ja sähköverkkoalan asiantuntemus sekä Terramonitorin teknologian tuottama data. Niiden tuloksena olemme luoneet erittäin potentiaalisen uuden työvälineen ja tietolähteen sähköverkkojen käyttöön, Terramonitorin toimitusjohtaja Joni Norppa lisää.

Lisätietoja:

Antti Jukarainen
Toimitusjohtaja, HeadPower Oy
p. 044581 4703, e-mail: [email protected]
www.headpower.fi

Joni Norppa
Toimitusjohtaja, Terramonitor
p. +358 50 360 8096, e-mail: [email protected]
www.terramonitor.com